Nederlands stimuleren
Stimuleer anderstaligen om Nederlands te leren en/of te oefenen. Waarmee kunnen we je helpen?
Wil je een
oefenkans organiseren
en/of optimaliseren?Tips om te
communiceren
met anderstaligenDoorverwijzing
Nederlands
leren (NT2)Bewijs
kennis van het
Nederlands
Wil je als lokaal bestuur, organisatie, particulier,... een oefenkans Nederlands organiseren? Of organiseer je er al een en wens je bij te sturen?
We kunnen je op verschillende manieren ondersteunen:
- Adviseren bij opstart
- Vrijwilligers ondersteunen (vorming, uitwisseling,…)
- Bestaande initiatieven bijsturen
- Hiaten in het aanbod detecteren
- Nieuw aanbod oefenkansen (helpen) uitbouwen
Neem contact met ons op via nederlandsoefenen@integratie-inburgering.be.
Let wel, voor ondersteuning rond Nederlands oefenen in de steden Antwerpen, Brussel en Gent kan je terecht bij respectievelijk Atlas, HVN Brussel en IN-Gent. Voor de Vlaamse Rand werken we samen met vzw ‘de Rand’.
Taaliconen gebruiken

De taaliconen zijn vier symbolen. Je kan ze gebruiken op je website, op je flyers, in de UiT-databank… Ze tonen hoeveel Nederlands je nodig hebt om een activiteit comfortabel te volgen. Het symboliseert ook dat je welkom bent om je Nederlands te oefenen tijdens de activiteit.
Wil je ook taaliconen gebruiken? Deelnemen aan een gratis workshop?
Taalstimulerende vrijetijdsactiviteiten organiseren of begeleiden
Verschillende lokale besturen en verenigingen organiseren initiatieven om anderstalige kinderen buiten de school in contact te brengen met de Nederlandse taal. Gebruik onze tips en het materiaal om van jouw initiatief een succes te maken!
Tips en materiaal voor taalstimulerende vrijetijdsactiviteiten
Wat kan je doen om wie Nederlands leert te helpen? Hoe kan je taaldrempels verlagen in je dienstverlening? Met kleine inspanningen kan je een groot verschil maken! Het Agentschap Integratie en Inburgering heeft tal van publicaties en vormingsactiviteiten die je hierbij kunnen ondersteunen.
Vormingsaanbod toegankelijk communiceren
Doorheen het jaar kan je bij ons terecht voor vorming om de toegankelijkheid van je communicatie en dienstverlening aan te scherpen. In al onze regio's hebben we een aanbod rond duidelijke gesproken taal, duidelijke geschreven taal en doeltreffend communiceren.
Soms moeten burgers een taaltest Nederlands afleggen. Om de Belgische nationaliteit te verkrijgen bijvoorbeeld, of voor een sollicitatie bij een openbaar bestuur of school. Er zijn testen mogelijk voor niveau A1, A2, B1 en B2. Stuur mensen die zo’n bewijs nodig hebben, naar een van onze contactpunten. Onze consulenten maken een afspraak in een testcentrum.