“Als ik de nieuwe Will Smith word, dan moet ik de zomercursus inburgering bedanken.”

  • 12 maart 2021
sano-morten-johnson

 Sigrid Spinnox

Johnson woont in een opvangcentrum voor asielzoekers. In België ontdekte hij zijn passie voor theater.

Toen hij in 2018 vanuit Rwanda in het Limburgse Lommel terecht kwam, zag Sano Morten Johnson dat België een compleet ander land is dan zijn thuisland. “Ik ben een andere persoon geworden sindsdien. Ik kan wel zeggen dat ik open gebloeid ben. Ik ben serieuzer en ruimdenkend geworden. Alhoewel, misschien tegelijkertijd ook wat grappiger”, lacht Johnson. Die grote veranderingen wou de toen 15-jarige ook in zijn naam doorzetten. “Een nieuwe start, een nieuwe aanspreking. In Rwanda was ik Sano, maar in België verkies ik Johnson.”

Persoonlijke ontdekkingstocht

Johnson woont, samen met zijn twee zusjes en moeder, in het opvangcentrum voor asielzoekers in Merksplas. “We zijn recent verhuisd. In de zomer van 2020 woonden we nog in het opvangcentrum van Lommel. Daar hoorde ik voor het eerst over de zomercursus inburgering voor jongeren in Hasselt. Ik was niet meteen enthousiast om te gaan, maar dat was een misvatting! Zowel de activiteiten als de mensen die ik ontmoette, waren enorm leuk. Dankzij de cursus kon ik mezelf ontdekken. Ik heb ondertussen heel wat dingen geprobeerd waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze leuk zou vinden. Zo mochten we op een namiddag toneel spelen. Wauw, dat was een openbaring voor mij! Na de coronacrisis wil ik me dan ook aansluiten bij een theaterclub. Wie weet word ik wel de nieuwe Will Smith”, knipoogt Johnson.

Nederlands als gemeenschappelijke taal

Zijn moedertaal is Kinyarwanda, maar de overschakeling naar Nederlands vond hij niet zo moeilijk. “Zowel op school als in het opvangcentrum had ik vrienden die geen Engels of Frans spraken. Dan moesten we wel het Nederlands als een gemeenschappelijke taal gebruiken. In het begin was dat natuurlijk niet vanzelfsprekend, maar er was nu eenmaal geen andere manier dan Nederlands te spreken.” 

“In Lommel ging ik vaak naar de Lommelse Sahara of speelde ik basketbal, maar in Merksplas is er helaas geen basketterrein. Bovendien heb ik nu veel meer tijd nodig om te studeren. Sinds ik naar het regulier onderwijs ga, en niet langer in een OKAN-klas zit, is het een stuk moeilijker geworden. Als ik handelsingenieur wil worden, moet ik er veel voor over hebben. Ik wist lang niet wat ik wou studeren, maar dankzij mijn actieplan van de zomercursus inburgering, is alles duidelijk geworden.”  

Wij kijken alvast uit naar de eerste acteerprestaties van Johnson!