Het inburgeringstraject bij bon was een springplank naar een job in de zorg

Arta (34) was al even aan de slag als verpleegkundige in Albanië toen ze acht jaar geleden de liefde volgde naar België. Na het inburgeringstraject van bon, ging ze aan de slag als medisch secretaresse in Ukkel.

Na haar aankomst in België startte Arta de procedure voor een verblijfsvergunning. Haar aanvraag werd vier keer geweigerd, maar ze bleef niet bij de pakken neerzitten. “Ik schreef me meteen in voor een cursus Nederlands en ging aan de slag als poetshulp.”

Arta kreeg uiteindelijk groen licht voor haar verblijf in België. Via de VDAB kwam ze terecht bij bon, waar ze een inburgeringstraject kon volgen dat focust op mensen met ervaring of een sterke interesse in de zorgsector. Dat traject omvat naast een basiscursus Nederlands en lessen maatschappelijke oriëntatie ook workshops en infosessies over opleidingen en tewerkstelling. 

Niets te verliezen

“In Albanië deed ik ook het administratief werk in ons medisch centrum. Via mijn trajectbegeleidster bij bon hoorde ik voor het eerst over het bestaan van een medisch secretariaat”, vertelt Arta. “In mijn thuisland bestaat die term niet, maar eigenlijk deed ik die job daar al toen ik nog verpleegkundige was.” Arta aarzelde geen moment om zich in te schrijven voor deze inburgeringscursus bij bon. “Ik had niets te verliezen, ik moest en zou dat traject volgen.”

Weg vinden in België

Na het inburgeringstraject schreef Arta zich in voor een cursus van zes maanden om medisch secretaresse te worden. “De eerste weken boezemde het verwachte niveau van Nederlands me angst in”, vertelt ze. “Maar na een tijdje ging het heel vlot! De lesgevers vertelden me dat ik snel werk zou vinden en dat klopte. Ik kon één week na mijn afstuderen al aan de slag in een ziekenhuis.” Arta is vandaag heel tevreden met haar job. “Ik heb nu al twee jaar een vast contract en het gaat goed. Ik ben er echt gelukkig!”

Arta kijkt dan ook enkel met positieve gevoelens terug op het inburgeringstraject dat ze volgde bij bon. “Het traject was heel fijn en interessant, maar heeft me vooral ook geholpen om mijn weg te vinden in België."

Aura Fany en Vira

“Als nieuwkomer heb je een netwerk nodig”

Vriendschap op het eerste gezicht: het bestaat. Fany (31), Viry (32) en Aura (35) leerden elkaar enkele jaren geleden kennen in Brussel en konden het meteen goed met elkaar vinden. Bon hielp hen om een netwerk uit te bouwen op wie ze een beroep kunnen doen als het nodig is.

Rebeca

Rebeca droomt van een job in de zorgsector

De Roemeense Rebeca durft weer te dromen sinds ze een inburgeringsprogramma volgde.