Over bon

bon is het Brussels onthaalbureau voor inburgering. bon onthaalt mensen van buitenlandse origine die een minimum verblijfstatuut hebben van drie maanden. Nieuwkomers, maar ook mensen van een andere origine die al langer in Brussel wonen, kunnen bij bon terecht voor een gratis inburgeringsprogramma.

bon geeft duidelijke en juiste informatie over leven, werken en wonen in België en Brussel, maar ook over wat wettelijk mag en moet. Die cursussen biedt bon aan in meer dan 20 contacttalen. Bovendien werkt bon nauw samen met het Huis van het Nederlands Brussel om inburgeraars op een aangename manier Nederlands te leren. De deelnemers krijgen individuele begeleiding en toekomstgerichte workshops rond werk, opleiding en participatie aan de samenleving.

Ook minderjarigen zijn welkom. bon verwijst minderjarige nieuwkomers actief door naar het onthaalonderwijs. We werken samen met verschillende partners om anderstalige minderjarigen socio-culturele activiteiten voor te stellen.

 

Agentschap Integratie en Inburgering

Sinds 1 januari 2015 hoort bon bij het Agentschap Integratie en Inburgering, dat het Vlaams integratiebeleid ondersteunt. Je vindt in het Agentschap alle diensten voor integratie, inburgering, sociaal tolken en vertalen (behalve de diensten in de steden Gent en Antwerpen).

Onze uitdaging

We zetten ons in voor een samenleving waarin iedereen, ongeacht herkomst of achtergrond, gelijke kansen krijgt. Dat vraagt inspanningen. Van iedereen.

De uitdagingen zijn groot. Denk maar aan de toenemende diversiteit in je gemeente, op de werkvloer, in scholen of de groeiende talendiversiteit.

Hoe ga je als lokaal bestuur, organisatie of burger daarmee om? En: hoe zorg je ervoor dat een persoon van buitenlandse herkomst zijn/haar talenten optimaal kan ontplooien en inzetten in Vlaanderen of Brussel?

We begeleiden je daarbij door te zorgen voor een kwaliteitsvol aanbod. Op maat en vertrekkend vanuit de praktijk.

Afbeelding diploma

41% van de werkzoekenden bij Actiris heeft een niet-erkend diploma

De procedures om een diploma te laten erkennen zijn niet zo eenvoudig. Bon biedt een individueel begeleidingstraject waarin we de hele erkenningsprocedure stap voor stap doorlopen.

masir-avenir

"De jongeren vinden een soort familie bij Masir Avenir"

Wat leren jonge nieuwkomers bij Masir Avenir? En waarom is dit project zo belangrijk voor hen? Bekijk ons filmpje!

Groepsfoto fietsles

"Nooit gedacht dat ik zou kunnen fietsen"

Het weer zat de voorbije weken niet altijd mee, maar dat weerhield 15 Brusselse inburgeraars er niet van om twaalf dagen met de fiets op pad te gaan in Brussel. Niets bijzonders zou je denken, maar als je weet dat zij in hun land van herkomst amper of niet hebben leren fietsen, dan is dat een hele prestatie.