Dag van de migrant: Hind werkt voor een bedrijf dat basisproducten maakt voor het coronavaccin

  • 18 december 2020

Hind El Mokhtari verhuisde in december 2018 samen met haar Belgische man vanuit Dubai naar het Vlaams-Brabantse Kampenhout. Door corona verloor ze haar job in de luchtvaartsector, maar deze crisis bood haar ook een nieuwe kans. De afdeling van het bedrijf waarvoor ze nu werkt, maakt basisproducten voor de ontwikkeling van vaccins zoals dat tegen het coronavirus.

Op volle toeren

Het zijn drukke tijden voor Hind. Haar afdeling bij Pall Life Sciences in Hoegaarden draait op volle toeren om bioreactoren te produceren. Dat zijn zakken die onder andere gebruikt worden om voedingsstoffen aan te maken voor de groei van cellen en om cellen in te kweken, virussen bijvoorbeeld. Biotech- en farmabedrijven wereldwijd gebruiken dit product voor de ontwikkeling van vaccins tegen allerlei ziektes, waaronder COVID-19.

Niet louter geld verdienen

Hind werkt als productie-operator. In een steriele omgeving, met beschermende kledij, verpakt ze de bioreactoren. “Het is heel minutieus werk en ik draai nu veel overuren, maar ik doe het graag. Ik wilde een job waarbij ik me nuttig kan maken voor de maatschappij, niet louter geld verdienen. Het voelt goed aan om te weten dat mijn werk bijdraagt aan een behandeling voor iemand anders.”

Zekerheid in België

Voor Hind betekent deze baan nochtans een serieuze carrièreswitch. Jarenlang werkte de in Marokko geboren vrouw in Dubai en Oman in de luchtvaartsector, onder meer als airhostess. Met haar man en twee dochters verhuisde ze naar België om meer zekerheid te hebben. “Ik had nood aan een plek waar ik me thuis kan voelen. In de Verenigde Arabische Emiraten word je verschillend behandeld als inwoner of expat. De regels kunnen van de ene dag op de andere veranderen.”

Blij met carrièrewending

Na haar aankomst in België volgde Hind een intensieve cursus Nederlands en begon ze te solliciteren. De zoektocht naar werk duurde uiteindelijk een jaar. Ze kon korte tijd aan de slag in de business lounge van de luchthaven van Zaventem tot die sloot vanwege de coronacrisis. Hind is erg blij met haar carrièrewending. “Ik wilde altijd arts worden of iets doen met wetenschap. Ik deed een voorbereidende cursus microbiologie, maar dat lukte niet omdat mijn Nederlands nog niet goed genoeg was. Misschien neem ik dat later wel terug op. Ik ben dan wel geen arts, maar dit is de eerste stap.”