De Indische Jinu leert, werkt en woont in een woonzorgcentrum

  • 21 maart 2021

Op Dag van de Zorg zetten ook wij alle verpleegkundigen in de bloemetjes! Een extra bloemetje gaat naar Jinu Jose, een 35-jarige studente verpleegkunde. Ze maakt deel uit van de 24 Indische studenten die onze leerkracht maatschappelijke oriëntatie Binita begeleidde begin dit jaar. Ze behaalden allen een diploma verpleegkunde in India, werkten er enkele jaren en volgen nu een traject om omgeschoold te worden tot een Europese verpleegkundige.

Om hen vlot te kunnen inschakelen op de Belgische arbeidsmarkt, startte de VIVES hogeschool een samenwerking met ons agentschap. De studenten krijgen lessen Nederlands, communicatie, ethiek en een verfijning van de verpleegkundige technieken. Ons agentschap organiseerde een cursus maatschappelijke oriëntatie op maat en persoonlijke trajectbegeleiding voor elke student.

“Een tillift is nieuw voor mij”

Sinds begin februari 2021 loopt de 35-jarige Jinu Jose stage in het Kortrijkse woonzorgcentrum Sint Vincentius. “Verpleegkunde was voor mij een kinderdroom. Je kan enerzijds mensen met kennis van zaken verder helpen, tegelijkertijd wil ik er ook emotioneel zijn voor mijn patiënten. De bewoners van het zorgcentrum mogen mij zien als hun zus, hun dochter of hun vriend. Ik wil hen troosten en hen doen lachen.”

Jinu is afkomstig uit Thodupuzha, een klein dorpje in het zuiden van India. Via een bekend opleidingsinstituut in de buurt hoorde ze over de werkmogelijkheden in België. “Toen ik ouder werd en mijn diploma in India haalde, ontstond er een tweede droom: gaan werken in Europa. Op zich verschillen de verpleegkundige technieken hier niet zo veel met wat ik in India leerde. Iedereen weet dat Florence Nightingale de basis legde voor de professionele verpleegkunde. Ook wij leren vanuit diezelfde basis. Uiteraard heeft elke organisatie zijn eigen systemen, dus dat moet ik mij wel eigen maken. In India gebruiken we bijvoorbeeld geen tillift om patiënten te verplaatsen van hun bed naar een rolstoel of het toilet.”

Jinu JoseIntegratie via combinatie wonen en werken

“De taal is een grote uitdaging”, zegt Jinu. “Enkele weken voor mijn vertrek vanuit India, kon ik online al wat Nederlands leren.” VIVES voorziet niet alleen een verpleegkundige stage, het Nederlands leren gebeurt ook meteen in de praktijk. Om de studenten de kans te geven om zich volledig te integreren nemen de studenten hun intrek in het woonzorgcentrum waar ze stage doen. Zo kunnen ze in hun vrije tijd contacten leggen met de bewoners en in gesprek gaan met de mensen. Dat systeem bevalt Jinu: “Ik leer vooral Nederlands door met de bewoners van het woonzorgcentrum te praten.”

Leerkracht maatschappelijke oriëntatie met zorgopleiding

Jinu rondde begin maart haar cursus maatschappelijke oriëntatie (MO) af bij het Agentschap Integratie en Inburgering. Leerkracht Binita volgde zelf ooit een opleiding verpleegkunde, waardoor ze de groep Indische studenten een cursus op maat kon geven. “Binita leerde ons meer over de Belgische geschiedenis, het politieke systeem, onderwijsmogelijkheden, de zorgsector, maar ook zeer praktische zaken zoals het openbaar vervoer. Ik wil Binita heel erg bedanken, want naast de Nederlandse taal was de de cursus MO van een grote hulp voor mij”, aldus Jinu.

Familiaal gevoel

“Mijn collega’s en de bewoners van het woonzorgcentrum zijn haast familie geworden. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen vast personeel en stagiairs. Ik krijg veel respect, als zorgkundige maar ook als nieuwkomer in dit land.”

“Jawel, ik heb nog een droom”, lacht Jinu. “Ik kende België als een mooie reisbestemming: het is hier heel rustig en mooi. Uiteraard mis ik mijn familie en hoop ik dat we ooit herenigd worden, maar hier voel ik mij gewaardeerd voor mijn werk. Ik wil hier graag mijn leven verder uitbouwen.”