41% van de werkzoekenden bij Actiris heeft een niet-erkend diploma

Afbeelding diploma

 07/09/2021

In Brussel waren er in augustus van dit jaar 37.298 werkzoekenden met een niet-erkend buitenlands diploma op zak. Dat is 41% van het totale aantal werkzoekenden ingeschreven bij Actiris. Heel wat gediplomeerden met een groot potentieel lopen hierdoor kansen mis op de arbeidsmarkt. Een diploma-erkenning vergroot aanzienlijk de mogelijkheid op het vinden van een baan en een salaris op het opleidingsniveau. Voor jobs in de publieke sector is een erkend diploma vaak zelfs een harde voorwaarde om te kunnen solliciteren.

Individueel begeleidingstraject

De procedures om een diploma te laten erkennen zijn niet zo eenvoudig. Vooral in een tweetalige stad als Brussel zijn er legio opties en verschillen tussen de erkenningsdiensten. Bij bon helpen we mensen om de juiste keuze voor een procedure te maken. Dit doen we zowel voor mensen die ons inburgeringsprogramma volgen, als voor werkzoekenden die zijn ingeschreven bij Actiris.

We bieden een individueel begeleidingstraject waarin we de hele erkenningsprocedure stap voor stap doorlopen: van de analyse van de aanvraag tot de interpretatie van het resultaat en doorverwijzing naar andere diensten. Dit doen we zowel voor de procedure bij de Vlaamse als de Franstalige Gemeenschap. Ook bekijken we of een erkenning wel nodig of mogelijk is. Mocht dit niet het geval zijn, dan helpen we de aanvrager ook verder met eventuele alternatieven voor diploma-erkenning. De begeleiding gebeurt in het Nederlands, Frans, Engels, Spaans of Arabisch of met de hulp van een tolk wanneer nodig.

mijndiploma.be

De drietalige website mijndiploma.be zit in een gloednieuw jasje en is fors uitgebreid met o.a. informatie over alternatieven voor een diploma-erkenning. Zowel mensen met een buitenlands diploma als hun begeleiders bij partnerorganisaties kunnen er  makkelijke de juiste informatie vinden. Ook is er een uitgebreide FAQ, nuttige links en een kalender met alle infosessies en events waar het Actiris-team Diploma-erkenning op aanwezig zal zijn. Neem zeker een kijkje!

Contact

Heb je nog vragen? Nieuwsgierig naar meer? Stuur ons zeker een mailtje diploma.bon@integratie-inburgering.be of bel ons op 02 701 73 80!

Eerstvolgende online informatiesessies

We geven online informatiesessies aan zowel werkzoekenden die bij Actiris zijn ingeschreven, als aan professionals en partners van Actiris.

 • Voor werkzoekenden ingeschreven bij Actiris (in het Frans, Nederlands en Engels!), ongeveer één keer in de maand.

  • De eerstvolgende infosessie is in het Nederlands op vrijdag 17 september 2021 van 09:30 tot 12:00. Inschrijvingen: diploma.bon@integratie-inburgering.be met vermelding van het Ibis-nummer.
  • De eerstvolgende infosessie in het Frans is op vrijdag 8 oktober 2021 van 09:30 tot 12:00 en wordt gegeven door onze partner CIRE. Inschrijvingen: tef@cire.be met vermelding van het Ibis-nummer.
 • Voor professionals en partners van Actiris (in het Nederlands en Frans): inschrijven vooraf via Actiris bij Saïd Chtiouen (schtiouen@actiris.be).
  • De eerstvolgende infosessie in het Frans over alternatieven voor diploma-erkenning is op donderdag 16 september 2021 van 14:00 tot 16:30.
  • De eerstvolgende basisopleiding in het Nederlands is op donderdag 25 november 2021 van 14:00 tot 16:30.
    

 

groep mensen multicultureel

VACATURES - Ben jij de collega die wij zoeken?

Voor onze vestigingsplaats in Brussel zoeken we enthousiaste trajectbegeleiders die er samen met ons voor willen zorgen dat nieuwkomers zich bij ons thuis voelen.

masir-avenir

Bon en CAW Brussel bundelen hun expertise voor 'Mindspring Junior'

Door de snel veranderende situatie in Afghanistan staan jongeren van Afghaanse herkomst in België op dit moment onder een grote druk. Bon en CAW Brussel bundelen hun expertise om de mentale veerkracht van Afghaanse jongeren te vergroten.

Kruispuntdenken in de praktijk

Is kruispuntdenken voor jou een abstract concept dat je wel intressant lijkt, maar waar je niet goed van weet wat je ermee kan doen? Dit najaar heb je opnieuw de kans om de vormingsreeks Kruispuntdenken van bon en het Kenniscenturm WWZ te volgen.