Toegankelijk vrijwilligerswerk voor mensen met een migratieachtergrond

Herbekijk onze webinarreeks

Ben je een professionele medewerker van een lokaal bestuur of organisatie en werk je met vrijwilligers? Of wil je een vrijwilligerswerking opstarten? Werk je binnen de vierde pijler van inburgering aan een traject rond vrijwilligerswerk?

Bied mensen met een migratieachtergrond meer kansen op vrijwilligerswerk! In het voorjaar van 2021 organiseerden we vier webinars die je hierin ondersteunen. Herbekijk ze hieronder integraal. Ook de presentaties en Q&A delen we met jullie.

Webinar 1: inspirerende praktijkvoorbeelden

Refu Interim zoekt vrijwilligerswerk binnen de brede sociale en culturele sector voor mensen die nieuw in België zijn. Ze brengen ervaringen uit de praktijk, getuigenissen, tips en mogelijke valkuilen.

Presentaties, Q&A en nuttige info

Webinar 2: hoe bereid je je organisatie voor op vrijwilligers met een migratieachtergrond?

We bekijken op een praktische manier hoe je je organisatie toegankelijk maakt voor deze doelgroep en wat daar voor nodig is. Hoe werf je vrijwilligers met een migratieachtergrond? Hoe onthaal en begeleid je hen?

Presentaties, Q&A en nuttige info

Webinar 3: hoe maak je van vrijwilligerswerk een oefenkans Nederlands?

Deze workshop geeft je een idee van wat vrijwilligerswerk als oefenkans Nederlands inhoudt. We geven je heel wat tips en tools hoe je dit kan realiseren binnen je eigen werking. 

Presentaties, Q&A en nuttige info

Webinar 4: welke vragen hebben mensen met een migratieachtergrond over vrijwilligerswerk?

Hoe leg je nieuwkomers uit wat vrijwilligerswerk is en wat er allemaal bij komt kijken? Tijdens hun tweejarig project Vlucht Vooruit onderzocht de Arteveldehogeschool hoe vrijwilligerswerk werkt als integratiemiddel voor asielzoekers en erkende vluchtelingen. Ze ontwikkelden een wegwijzer en een checklist.

Presentaties, Q&A en nuttige info

Vragen?

Heb je nog vragen of wil je in contact komen met één van onze medewerkers? Mail naar: