Vrije tijd, ook voor jonge nieuwkomers?

jonge-nieuwkomers-web

Jonge nieuwkomers nemen nog te weinig deel aan het vrijetijdsaanbod. Nochtans is vrije tijd vaak een sterke hefboom voor sociale integratie: jongeren ontdekken hun talenten, oefenen Nederlands en breiden hun sociaal netwerk uit. Maar het is vooral een belangrijk onderdeel van de integrale ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Met deze publicatie ondersteunen we lokale besturen om ervoor te zorgen dat ook jonge nieuwkomers in ons land zonder drempels kunnen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten. Hiervoor sloegen we de handen in elkaar met Bataljong; een netwerk van experts op het vlak van lokaal jeugdbeleid.

Noot: We verzamelden onze praktijkvoorbeelden tussen 2018 en begin 2020, dus je vindt in de publicatie geen spoor terug van coronamaatregelen. In oktober en november 2020 gaan er heel wat vrijetijdsactiviteiten niet door wegens de coronamaatregelen. Ons advies en onze inspiratie kan je hopelijk toch heel snel inzetten, ondanks eventuele maatregelen!

Voor wie?

 • Lokale ambtenaren en schepenen die werken aan het vrijetijds- en/of diversiteitbeleid.
 • Organisaties die werken met of voor jonge nieuwkomers vinden hier ook een schat aan informatie.

Wat vind je terug in de publicatie?

 • Adviezen voor lokale besturen: hoe leid je jonge nieuwkomers naar het vrijetijdsaanbod in je gemeente?
 • Inspiratie uit de praktijk: 13 projecten vertellen hun aanpak.
 • Tips om lokaal aan de slag te gaan: mogelijke partners, financiële ondersteuning, omgaan met jonge nieuwkomers, …
 • Het belang van vrije tijd voor jonge nieuwkomers
 • Jonge nieuwkomers en hun leefwereld.

Hoe de publicatie raadplegen?

‘Vrije tijd, ook voor jonge nieuwkomers’ is een pdf-document met tal van links. Door te klikken op de inhoudspagina spring je snel naar de informatie die jij wenst. In de tekst zijn er links naar nuttige websites of kan je doorklikken naar een andere plaats in het document. Als de links niet werken op jouw systeem, kan je het document best openen in de Acrobat Reader.

Herbekijk de webinar van 28/10/2020

Op 28 oktober 2020 stelden we de publicatie voor tijdens een live webinar. Herbekijk de volledige sessie of open de video in YouTube en zoek in de afspeelbalk naar een specifiek onderdeel. 

We verwelkomden onder meer:

 • Jo De Ro (algemeen directeur Agentschap Integratie en Inburgering)
 • Jurgen Sprangers (algemeen directeur Bataljong)
 • Ayham Salloum (Pin vzw - Beersel)
 • Fie Velghe (Refu Interim - Kortrijk)
 • Sophie Liesenborgs (ROOTS - Leuven)

Subsidieoproep voor jeugdwerk

De minister van Samenleven en de minister van Jeugd lanceerden een subsidieoproep om meer diversiteit binnen te brengen binnen de verschillende vormen van jeugdwerk. Het hoofddoel is dat kinderen en jongeren de mogelijkheid moeten hebben te kiezen tussen verschillende jeugdwerkvormen, in eigen buurt of verder weg, ongeacht hun diverse achtergrond.

De oproep is gericht naar projecten die vorm krijgen in een (boven-)lokaal samenwerkingsverband tussen minimaal één jeugdvereniging en minimaal één stad of gemeente. Deadline om je aanvraag in te dienen: 20 november 2020.

> Meer info.