De Belgische migratiegeschiedenis

BrochureWebinarInspirerende praktijken

Belgische-migratiegeschiedenis

Brochure

Migratie is een constante doorheen de geschiedenis van België. Hoewel de superdiversiteit in ons land een recent gegeven is, is migratie van alle tijden en vormt het een feitelijk onderdeel van onze maatschappelijke diversiteit. 

In deze tijdslijn duiden we de mijlpalen van de Belgische migratiegeschiedenis, die een grote invloed heeft op onze huidige diverse samenleving. De kennis van dat verleden is een waardevolle bron voor het hedendaagse integratiebeleid.

Hoe de tijdslijn raadplegen?

Deze tijdslijn met de migratiepijlers van de Belgische geschiedenis is een pdf-document met tal van links. Door te klikken op jaartallen spring je snel naar de informatie die jij wenst. In de tekst zijn er links naar videofragmenten, nuttige websites of kan je doorklikken naar een andere plaats in het document. Als de links niet werken op jouw systeem, kan je het document best openen in de Acrobat Reader.

Webinar: 'De impact van de Belgische migratiegeschiedenis op het lokaal beleid'

Op 16 november 2021 brachten Het Agentschap Integratie en Inburgering en het Hannah Arendt Instituut drie experten samen: Tom Naegels (auteur), Lieven Dehandschutter (burgemeester Sint-Niklaas) en Selahattin Koçak (ervaringsdeskundige). Ze gaven elk, vanuit hun perspectief, hun beleving van het migratie- en integratiebeleid toen en nu.

Inspirerende praktijken

Hoe kan je als gemeente of stad de migratiegeschiedenis integreren in je lokaal beleid? Tijdens het webinar werden door de deelnemers een aantal inspirerende praktijken in Vlaanderen aangehaald. Ontdek de projecten