Inspirerende praktijken om als lokaal bestuur te werken aan (h)erkenning en verbinding in de diverse samenleving

Via hun website, maar ook via vormingswerk, wil het initiatief Bovenhuids het gesprek over racisme aangaan. Zij laten mensen die ervaring hebben met racisme aan het woord en brengen hun verhalen naar buiten, om de pijnpunten op die manier bloot te leggen. 

Buddywerking in Bocholt

In een buddyproject wordt een vrijwillige buddy gekoppeld aan een nieuwkomer in België, om op die manier samen kennis te maken met de stad of gemeente. Op die manier beleven nieuwkomers vrije tijd, oefenen ze Nederlands en vergroten ze hun netwerk. Het succes van buddywerkingen zit vooral in de een-op-eenondersteuning op een gelijkwaardige en informele manier. Je kan in 64 vlaamse steden en gemeenten een buddyproject vinden.

Eén van die gemeenten is het Limburgse Bocholt, waar inwoner Marrik buddy is van de Syrische familie Nasan. Er ontstond al snel een hechte band tussen de twee. "Ik wou het gezin een gevoel van wederzijds vertrouwen geven, zodat ze zich snel thuis zouden voelen."
 

 

Naast een buddywerking, kan je als lokaal bestuur ook veel andere initiatieven nemen om het samenleven in divesiteit te bevorderen. Laat je inspireren door deze praktijken

Karama Genk is een vereniging die naast het aanbieden van Arabische taallessen ook socio-culturele activiteiten organiseert. De organisatie wil mensen met een migratieachtergrond op die manier hun weg helpen vinden in de samenleving.

Koffers vol dromen

In het stadsmuseum van Lokeren loopt nog tot 23 januari 2022 de expo 'Koffers vol dromen'. Voor deze tentoonstelling tonen de OKAN-leerlingen (Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers) van het Lokerse Technisch Atheneum  hun grootste dromen aan de hand van een koffer.
 

RouteAtlas Antwerpen

Binnen het project RouteAtlas nemen 12 gidsen met buitenlandse roots je mee op een audiowandeling door Antwerpen. Ze vertellen over plekken die voor hen belangrijk zijn: plekken waar ze een nieuwe start maakten, maar ook die waar ze de band met hun land nog voelen en waar de heimwee sluimert

Dagelijks zijn er in Sint-Niklaas diverse organisaties en verenigingen die zich engageren om inclusief te werken. De stad bundelt die superverspreiders van inclusie op haar website en laat de verschillende ambassadeurs getuigen over hoe zij daar hun steentje aan bijdragen.

De podcast Stemkleur laat nieuwe Gentenaars aan het woord. Zij vertellen hun verhaal en geven op die manier inzicht in hoe nieuwkomers een leven opbouwen in België.

Dromen over thuis

In 2021 beslisten Mechelen, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek de handen in elkaar te slaan en het project Dromen over Thuis op te starten. Het project verzamelt, bewaart en ontsluit verhalen van ingeweken bewoners, om een gedeelde identiteit te versterken.

Wat betekent thuis voor jou? Is het een plek? En welke geuren, geluiden en herinneringen doen je daar dan aan denken? Zestien bewoners van het Brugse Sint-Jacobskwartier beantwoorden deze vragen in de podcast Talk of the Town.

De Schaarbeekse bibliotheek biedt, naast hun gewone aanbod, ook de Bulgaarse collectie aan. Die kwam tot stand in samenwerking en op maat van de Bulgaarse Brusselaars. De collectie wordt regelmatig aangevuld door een groep betrokken vrijwilligers met Bulgaarse roots.