Taaltest Nederlands - Onderwijspersoneel

Bewijs kennis Nederlands onderwijspersoneel

Wil je in een Vlaamse secundaire school of in het Vlaamse volwassenenonderwijs werken? Daarvoor moet je soms je niveau van het Nederlands aantonen. Afhankelijk van de functie heb je een niveau B1, B2 of C1 nodig.

Voor niveau C1 heeft het Agentschap Integratie en Inburgering geen test. Hiervoor kan je terecht bij het CNaVT, de ITNA en Selor.

Hoe ziet de test eruit?

Een volledige test B1 of B2 bestaat uit vier testdelen: lezen, luisteren, spreken en schrijven. Dit wordt verspreid over twee dagen. Eerst doe je de testdelen lezen en luisteren. Als je slaagt voor die testdelen, stroom je door naar de testdelen spreken en schrijven.

  • Een volledige test B1 of B2 duurt vier uur.
  • Je krijgt het testresultaat ten laatste drie weken na het laatste testonderdeel.

Oefentest

Je kan een oefentest maken. Hier kan je oefenen hoe het systeem werkt, maar dit is niet het niveau van de effectieve taaltest.

  • Vul je naam in
  • Vul je e-mailadres in

Inschrijven

Bel naar of kom langs in één van onze contactpunten. Onze consulenten maken voor jou een afspraak in een testcentrum. Er zijn vijf plaatsen waar je de test kan doen:

Reglement

Lees aandachtig het pdf bestandreglement taaltest Nederlands (166 kB) en bekijk het filmpje met de instructies van de test.

Meer informatie over de procedure vind je op de website van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.

Wat neem je mee naar de test?

Je identiteitsbewijs.