Herbekijk het webinar: de impact van de Belgische migratiegeschiedenis op het lokaal beleid

  • November 17, 2021

webinar migratiegeschiedenis


De Belgische migratiegeschiedenis heeft een grote invloed op onze huidige diverse samenleving. De kennis van dat verleden is een waardevolle bron voor jouw lokaal integratiebeleid! Op 16 november 2021 brachten Het Agentschap Integratie en Inburgering en het Hannah Arendt Instituut drie experten samen die jouw blik op het vroegere en huidige integratiebeleid verruimen. Herbekijk nu het webinar!

Tom Naegels (auteur), Lieven Dehandschutter (burgemeester Sint-Niklaas) en Selahattin Koçak (ervaringsdeskundige) gaven elk, vanuit hun perspectief, hun beleving van het migratie- en integratiebeleid toen en nu.

Panelleden

Tom Naegels is een Vlaams auteur, journalist en columnist. Zijn recentste boek is ‘Nieuw België, een migratiegeschiedenis (1944-1978)’. Zes jaar lang schreef hij aan deze eerste grote migratiegeschiedenis van België voor een breed publiek. Om het huidige politieke debat rond migratie beter te kunnen begrijpen, ging hij op zoek naar hoe we tot vandaag gekomen zijn.

Lieven Dehandschutter is burgemeester van Sint-Niklaas. Hoe gingen ze er toen en nu mee aan de slag op lokaal niveau? Wat hebben ze hieruit geleerd? Wat was de invloed van migratie in Sint-Niklaas? Met concrete initiatieven in zijn stad illustreerde hij hoe je lokaal erkenning creëert voor het migratieverleden. 

Selahattin Koçak is de oudste zoon van een van de eerste gastarbeiders in de Beringse mijnen. Later werkte hij ook zelf in de mijnen. Hij getuigde over de impact van migratie op zijn leven en hoe hij het integratiebeleid in ons land doorheen de jaren ervaarde.

Mete Öztürk modereerde het gesprek. Mete is regiomanager bij het Agentschap Integratie en Inburgering en zelf kind van een gastarbeider.

Minister van Samenleven Bart Somers sluit het gesprek af.

Herbekijk het webinar

Brochure over de Belgische migratiegeschiedenis

In het webinar verwijzen we naar onze nieuwe brochure, die de mijlpalen van de Belgische migratiegeschiedenis beschrijft. Een waardevolle bron voor het hedendaagse integratiebeleid! Ontdek de brochure.