EXPO

Inspiratieparcours Nederlands Oefenen

Op de EXPO van het Inspiratieparcours Nederlands oefenen vind je een bonte mix aan organisaties. Zowel zij die zelf oefenkansen Nederlands organiseren als organisaties die oefenkansen ondersteunen en/of kunnen inspireren. Het gaat onder andere over documentatiecentra en enkele projecten die geselecteerd zijn binnen de projectoproep 'Nederlands Oefenen'. Je kan in gesprek gaan, dingen voelen en proeven, experimenteren...

Je kan er bijna de hele dag snuisteren. Ze sluit enkel tussen 11.40 en 12.45 uur.

Voor dit deel van het Inspiratieparcours is er geen inschrijving nodig. De EXPO vindt plaats in een open deel van het gebouw. Dus iedereen is welkom om even langs te komen.

Exposanten

Buurtsport AntwerpenAntwerpen

Je krijgt info over de fietsles van Buurtsport Antwerpen: hoe de monitoren van de Antwerpse Fietsschool hun deelnemers stimuleren om hun Nederlands te oefenen. Vraag ook naar hun ‘Kijkwijzer’, die ze samen met Atlas ontwikkelden.

Vzw ‘de Rand’vzw de Rand

Vzw ‘de Rand’ heeft een stevig aanbod rond taalpromotie. Je kan aan hun stand terecht voor achtergrondinfo maar ook voor specifieke bronnen: infofiches over hun materialen en projecten, flyers met oefenkansen, postkaartjes ‘Living in translation’ en ‘pictogrammendatabank’, foto’s…

docAtlas en Educatief Centrum LimburgPLECdocAtlas

Bij docAtlas en Educatief Centrum Limburg kan je terecht voor voorbeelden van spelletjes, praatboeken, ideeënboeken en andere hulpmiddelen om Nederlands te oefenen. Ze nodigen je graag uit om ze te komen testen!

FOMU fotomuseumFOMU

Visual Thinking Strategies is een eenvoudig aan te leren gesprekstechniek die de kunstbeleving verdiept en inspeelt op taalcompetenties. Maak kennis met deze techniek en FOMU via een documentaire, foto’s, flyers en draaiboekjes.

Gemeente KoksijdeWintegratie

Koksijde is een van de organisatoren van het project ‘Wintegratie’. Aan hun stand kan je terecht voor een interactief spel en tal van praktisch materiaal.

Huis van het Nederlands BrusselHVN Brussel

Op de stand van het Huis van het Nederlands kan je grasduinen in een selectie inspirerend materiaal: zakwoordenboekjes, gespreksmateriaal voor conversatiegroepen en instrumenten voor begeleiders.

NedboxNedbox

Maak kennis met NedBox: het verhaal achter de website www.nedbox.be. Dat is een platform om gratis online Nederlands te oefenen via tv-fragmenten en krantenartikels.

Ontmoet de sprekers van de sleutelsessie ‘De praktijk van de oefenkansen’ (enkel namiddag)

Heb je na de sleutelsessie van de voormiddag nog vragen? Sprekers Jan Strybol en Emmy Vandenbogaerde gaan er graag op in. In de namiddag vind je ze op de EXPO.

Provincie Vlaams-BrabantProvincie Vlaams-Brabant

Babbelen. Het mooiste Nederlandse woord volgens een recente wedstrijd voor anderstaligen. Dat kan je doen aan de stand van Provincie Vlaams-Brabant over: ‘taaloverlevingskits’(boekjes met woordenschat voor baby-peuter-kleuter-lagere school), materiaal van ‘Thuis in taal’, dvd’s rond taalondersteuning…

Red Star Line museumRed star line museum

Aan deze stand vind je info over het project ‘Thuis in het Red Star Line Museum’: documentaire, foto’s, kaarten, flyers en overzichtspublicaties.

Stad IzegemIzegem

In een praathoek maak je kennis met het project ‘Over de streep’: via getuigenissen en andere concrete voorbeelden.

Voetbalmama’sVoetbalmama's

Vilvoorde City is een voetbalploeg met een 350-tal jonge spelertjes van diverse afkomst. De ‘voetbalmama’s’ komen er samen terwijl hun kinderen trainen. Ze lichten hun project toe met foto’s en brochures.

Vormingplus Vlaamse Ardennen en Waas en Dender + Radio BabbeloniëVormingplusRadio Babbelonië

Vormingplus Vlaamse Ardennen en Vormingplus Waas en Dender slaan al jaren de handen in elkaar voor Babbelonië: wekelijkse ontmoetingsgroepen in Oost-Vlaanderen. Op deze stand delen ze hun opgebouwde expertise, onder andere via hun methodiekenboek ‘Leerrijk en Gezellig’. Ze tonen ook de eerste resultaten uit het project ‘Radio Babbelonië’. Niet schrikken van de micro. De radioredacteurs maken een reportage.

Vormingplus Regio AntwerpenBabbeldoos

Aan deze stand ontdek je twee boeken die inzetbaar zijn in taaloefenprojecten: ‘De tranen van het eiland’ en ‘Als ik mis, de verhalen van Valentina’. Ze tonen ook een cocreatieve website voor onder andere begeleiders van taaloefenkansen.

VCOV vzw – Ouderwerkingen creëren oefenkansenVCOV

Hier krijg je onder andere een voorproefje van methodieken voor oefenkansen Nederlands voor ouders.

WEB+WEB+

Via een spel ontdek je hoe je een project opzet rond taal oefenen op de werkvloer. Je denkt samen met de andere spelers na over hoe dat vorm zou kunnen krijgen in jouw bedrijf of organisatie.