“Een mooie wisselwerking: ik leer hen Nederlands en zij leren mij over diversiteit”

  • 5 maart 2018

Met 750.000 zijn ze, de vrijwilligers die zich in Vlaanderen inzetten. Heel wat van hen dragen ook bij om nieuwkomers wegwijs te maken in Vlaanderen, om anderstaligen te helpen Nederlands te oefenen,… Erica Blomme (rechtsvooraan op de foto) uit Lombardsijde is er een van. Ze bouwt mee aan het project ‘Elke dag Nederlands!’ in Nieuwpoort. We stelden deze enthousiaste vrijwilligster enkele vragen over haar mooie engagement.

 

Erica, je hebt als werkende mama en oma je handen al vol. En toch nog vrijwilligerswerk?

“Ja, ik ben moeder van vier kinderen en oma van zes kleinkinderen. Toch vind ik nog graag de tijd voor vrijwilligerswerk. Vooral projecten voor migranten interesseren me. Binnenkort ga ik op pensioen en kan ik me nog meer engageren.“

Aan welke projecten neem je nu deel?

“Als vrijwilliger doe ik mee met het project ‘Elke dag Nederlands!’ van de intergemeentelijke dienst (W)Integratie. Met dat project bieden de gemeenten De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne oefenkansen Nederlands aan voor anderstaligen. Er zijn drie verschillende acties: ABC-Kaffees, ABC @ Werk en het keurmerk ‘Elke dag Nederlands!’. Zelf werk ik mee aan de ABC-Kaffees in Nieuwpoort. Elke week krijgen we een nieuw thema om over te praten: mobiliteit, dieren, feestdagen, voeding, enz. Meer info over deze thema’s vinden we in de themamappen opgesteld door de dienst (W)Integratie en Vorming Plus Oostende-Westhoek. We gaan ook regelmatig op uitstap. Zeker naar de plaatselijke bib gaan we graag. En binnenkort houden we een filmnamiddag.”

Wat vind je prettig aan dat vrijwilligerswerk?

“In het ABC-Kaffee komen we om de twee weken samen met de groep. Ik ben er een praatmaatje en stimuleer anderstaligen op een laagdrempelige manier om Nederlands te oefenen. Als praatmaatje leg ik veel nieuwe contacten: met andere vrijwilligers en met de deelnemers. Mijn vriendenkring groeit steeds. Het is een mooie wisselwerking. Ik leer hen Nederlands en zij leren mij over diversiteit, zoals: cultuurverschillen, tradities en nieuwe recepten. Daarnaast krijg ik meer zicht op het integratieverhaal. Dat vind ik erg boeiend. De deelnemers tonen hun appreciatie voor de activiteiten. Dat geeft me persoonlijk veel voldoening. Ook de humor en de samenhorigheid in de groep zijn top! Ik moet er vaak lachen!”

Wat is tot nu toe jouw mooiste herinnering aan je vrijwilligerswerk?

“De eerste vorming die ik als vrijwilliger volgde, zal me altijd bijblijven. We kregen de kans om eens aan de andere kant van de tafel te zitten. Een anderstalige deelnemer begeleidde de praatgroep namelijk in het Spaans, een taal die ik zelf nauwelijks spreek. Er werd alleen maar Spaans gesproken. Ik kon me zo goed inleven in de deelnemers van de praatgroep en hun gevoelens. Sindsdien begrijp ik hoe moeilijk het is. Je moet echt op heel veel dingen letten als je een andere taal spreekt.”

 

Dank je, Erica, en je vele collega-vrijwilligers! Samen zijn jullie een belangrijk deel van heel wat integratie- en inburgeringsprojecten. Jullie persoonlijke bijdrage is van onschatbare waarde voor de inburgeraars. Daarom een luid DANKJE aan al die fantastische vrijwilligers!

 

» De projecten van de Projectoproep Nederlands Oefenen

» Zelf een oefenkans organiseren of wil je eraan deelnemen?

3 tot 11 maart
Week van de vrijwilliger

Week-van-de-Vrijwilliger-2018-banner.jpg

Met 750.000 zijn ze, de vrijwilligers die zich in Vlaanderen inzetten. Sommigen doen dat elke dag opnieuw, anderen occasioneel. De één geeft veel tijd, de ander wat minder. Maar één ding hebben ze gemeen: die duizenden vrijwilligers zetten zich onbezoldigd en uit vrije wil in voor een goed doel, in hun buurt, tijdens acties en evenementen of in jouw organisatie. Ze zetten hun talenten in en doen dat meestal met veel plezier en voldoening. Om al die mensen, die vaak achter de schermen hun steentje bijdragen, te bedanken is er de Week van de vrijwilliger.  We laten dan samen zien dat we die inzet niet vanzelfsprekend vinden.

» Week van de vrijwilliger