Veelgestelde vragen

Zijn er speciale openingsuren tijdens de schoolvakanties?

Tijdens de schoolvakanties gelden er doorgaans aangepaste openingsuren.

Heb je een juridische vraag?

Bijvoorbeeld:

  • Welke documenten heb ik nodig om een gezinshereniging aan te vragen?
  • Kan ik met een elektronische vreemdelingenkaart naar het buitenland reizen?
  • Kan ik werken in België met een toeristenvisum?

Dat zijn vragen die onze juridische helpdesk beantwoordt. Hoe en wanneer je contact kan opnemen, vind je op de contactpagina van onze website vreemdelingenrecht.be. Op vreemdelingenrecht.be kan je meestal een antwoord op dit soort vragen vinden.

Ben ik verplicht om een inburgeringscursus te volgen?

Om te weten wie verplicht is of wie recht heeft om een inburgeringstraject te volgen, kan je de voorwaarden raadplegen. Heb je hierover vragen? Contacteer dan onze juridische helpdesk.

Waar kan ik een inburgeringstraject starten?

Je kan langsgaan bij een van onze contactpunten in jouw buurt tijdens de openingsuren of op afspraak. Onze consulenten zullen je graag helpen.

> Meer info over het inburgeringstraject

Waar kan ik een cursus Nederlands volgen?

Je kan langsgaan bij een van onze contactpunten in jouw buurt tijdens de openingsuren of op afspraak. Onze taalconsulent zal je doorverwijzen naar de juiste school of organisatie. Anderstaligen die in Vlaanderen Nederlands willen leren via de officiële instanties (CVO, CBE en Universitaire Talencentra), kunnen enkel via ons doorverwezen worden naar die scholen.

> Meer info over Nederlands leren

Er zijn naast de officiële instanties om Nederlands te leren ook veel initiatieven om buiten de les Nederlands te oefenen. Kijk op www.nederlandsoefenen.be.

Hoe kan ik mijn buitenlands diploma laten erkennen?

Voor diploma-erkenning kan je terecht bij NARIC Vlaanderen. Als je een inburgeringstraject volgt via het Agentschap Integratie en Inburgering, kan je ook begeleiding krijgen bij je diploma-erkenning.

Hoe kan ik een sociaal tolk inschakelen?

Bekijk eerst welke ondersteuning je precies nodig hebt en ga na of jouw dienst in aanmerking komt voor een sociaal tolk. Volg daarna de procedure zoals die beschreven staat op onze website. Voor andere vragen over sociaal tolken en vertalen kan je terecht op STV@integratie-inburgering.be.